söndag 27 februari 2011

Pastellkrämkakor

Här har det inte bakats sedan jul men med ett halvt kilo smör som snart passerar bäst före datum så var man ju tvungen fast det inte finns plats i frysen :) Det blev kakor från "Sommarens Söta" som passande nog krävde både mycket smör i degen och i krämen. De var superlätta att göra och lille V var med och hjälpte till. De blev goda men nästa gång tror jag att jag kanske experimenterar med någon smakessens i smörkrämen.

Pastellkrämkakor

100 g rumsvarmt smör
1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl vetemjöl

Strösocker till garnering

Vaniljsmörkräm
100 g rumsvarmt smör
ca 2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
några droppar karamellfärg

Rör ihop smör, grädde och mjöl till en slät deg och låt stå i kylskåpet i ca 1 timme.
Värm ugnen till 200 grader.
Kavla ut degen, ca 5 mm tjock, på mjölad arbetsbänk. Stansa ut kakor ca 4 cm i diameter (i receptet står det 2 cm men jag tyckte att de blev alldeles för pyttiga då).
Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pricka dem lätt med en gaffel.
Grädda i ca 5-7 minuter, kakorna ska inte få färg. Låt dem svalna och bred sen på vaniljsmörkräm på hälften och tryck ihop kakorna två och två. Krämen färgas efter tycke och smak.
Förvara svalt eller frys in.
Blir ca 20 st kakor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar